Skip to main content

Charlotte: “Een eigen EP: van verre droom naar realiteit”

Charlotte: “Een eigen EP: van verre droom naar realiteit”
15 februari 2022

Hoe ga ik, een onbekende jonge vrouw van 26 jaar, het ooit voor elkaar krijgen om een EP* met zelfgeschreven nummers uit te brengen terwijl ik geen band, weinig connecties, geld en ervaring met songwriting heb? Je zou kunnen denken dat dit te veel uitdagingen zijn om te overzien. Als je het zo in een adem zegt misschien wel, maar door stap voor stap en in geloof aan de slag te gaan is het toch gelukt! Mijn naam is Charlotte Jordaan, 26 jaar (1995), worshiper en songwriter. In deze blog vertel ik je meer over mijn EP-avontuur, mijn droom en geef ik je praktische tips hoe je een crowdfunding voor een creatief project kan aanpakken.

Timing is everything

Het was al jaren mijn droom om de muziek die ik in mijn slaapkamer schreef ooit uit te brengen. Mijn geloof betekent enorm veel voor mij, ik kan me niet zonder voorstellen en aanbidding is mijn manier om met God te connecten en ik geloof ook mijn roeping om anderen hierin mee te nemen. In 2012 schreef ik al worship liedjes, al hakkelend op mijn gitaar met de meest basic akkoorden. Over de jaren heen heb ik wat meer ervaring op gedaan met schrijven, aanbidding leiden, optreden en in de studio werken. Maar nog steeds had ik niet de juiste mensen om mij heen om dit proces mee aan te gaan.

In de zomer van 2020 raakte ik overspannen. Het lukte mij niet meer op eigen kracht om te doen wat ik altijd al deed. Gedurende een half jaar heb ik 50% gewerkt en een coachingstraject gevolgd. Daar leerde ik mezelf meer kennen, met mijn tekortkomingen en ambities. Ook in mijn geloofsleven kwam ik mezelf tegen. Het lukte niet meer om te ‘doen’ en kon eigenlijk alleen nog maar zingen. In die tijd heb ik al mijn dromen teruggegeven aan God, zo ook het uitbrengen van eigen songs. Ik bad bijna dagelijks: ‘Ik kan het niet meer, ik geef het terug aan U. En als U het wil, breng het dan terug op het moment dat ik het aan kan en de timing goed is. Het gaat niet om mij, het gaat om U.’

Precies een jaar later spoorde een nieuwe groep vrienden mij aan om iets te gaan doen met mijn eigen muziek. Ondertussen had ik veel mensen leren kennen door mijn betrokkenheid bij verschillende bandjes. Ik ging met goede vriend en producer Andy Stuijfzand in gesprek en hij gaf aan mij te willen helpen om de nummers te produceren. Met zijn ervaring en enthousiasme erbij, durfde ik het wel aan. Langzaamaan ben ik muzikanten gaan benaderen en alles in gang gaan zetten.

Crowdfunding

Fastforward naar 7 december 2021. De dag dat ik mijn crowdfunding startte om een EP te gaan uitbrengen met, op audio en video, zes zelfgeschreven Nederlandstalige worship songs. Om dit waar te maken had ik €10.000 nodig. Voor mijzelf had ik 40 dagen uitgetrokken om ‘campagne te voeren’. Het bedrag was in 17 dagen binnen. Dat dit zo snel gegaan is zou ik graag een mix van strategie en wonderbaarlijke zegen noemen. Check hier mijn actiepagina.

Strategie

Voorafgaand aan het publiceren van de crowdfunding heb ik met veel mensen in mijn omgeving gesproken. Een ervaren artiesten manager, fondsenwervers, muzikanten, songwriters, ondernemers en vele anderen. Hun tips en wijsheid heb ik meegenomen in het bedenken van mijn plan van aanpak voor de crowdfunding. Ik heb offertes opgevraagd en een gedetailleerde begroting gemaakt van de te verwachten kosten en een planning om te zien in welk tijdframe het mogelijk zou zijn om dit project uit te voeren. Alles in overleg met Andy om te checken of het haalbaar was.

Dit heeft mij geholpen om van een onderbuikgevoel een sterk plan te maken, waar ik op kon terugvallen als ik ging twijfelen of onzeker werd. En wat mij hielp om in te schatten welke taken op welk moment af moesten zijn.

De kracht van je netwerk

Mijn ervaring met crowdfunding is ‘networking is everything’. Voorafgaand aan de livegang van de crowdfunding heb ik al bij een aantal mensen laten weten dat dit eraan kwam. Ook op sociale media heb ik een aantal aankondigingen gedaan en mensen warmgemaakt om te doneren. Verder heb ik gekeken naar de verschillende netwerken waarin ik mij bevond en uit die netwerken een aantal mensen gevraagd om ‘ambassadeur’ van het project te worden. Ik heb hen gevraagd enthousiast te zijn in hun omgeving over het project en in de appgroepen waar wij ons in bevonden. Zo voelde ik mij niet telkens bezwaard een oproep te plaatsen. Tot slot ben ik in gesprek gegaan met een aantal ondernemers met de vraag of zij voor een wat groter bedrag wilden sponsoren. Zeker in de decembermaand is dit een periode waarop veel ondernemers hier over nadenken.

Wonderbaarlijke zegen

De strategie is nodig, maar ik geloof dat het net zoveel Gods zegen is geweest dat de crowdfunding zo voorspoedig is verlopen. Zoals ik eerder schreef heb ik al mijn dromen aan Hem teruggegeven en kwam dit op een specifieke tijd weer terug op mijn pad. Ik heb dat serieus genomen en ben er strategisch mee aan de slag gegaan, maar bij elke keuze en elke stap heb ik God om hulp gevraagd. Om de juiste mensen op mijn pad te brengen en om te voorzien in het benodigde bedrag. Ik bad elke dag ‘Heer, wilt U voorzien in wat er nodig is. Ik ga de marketingmachine niet aanzetten en bedelen, maar ik ga wel trots mijn verhaal vertellen en mensen uitnodigen mee te doen.’

Voor jou als lezer is dit misschien hetzelfde, maar voor mij draaide het om de mindset en de afhankelijkheid naar God dat ik mijn stinkende best zou doen, maar dat Hij er doorheen zou werken om het daadwerkelijk voor elkaar te krijgen. Nu zou je kunnen denken, mooi verhaal maar hoe kan ik dit doen bij mijn eigen creatieve project? Daarom geef ik je hieronder twee algemene tips en drie hele praktische tips voor de aanpak van de crowdfunding:

Tips voor de crowdfunding:

  1. Betrek God in je plan. Van begin tot eind, bij de grote en kleine dingen. Hij houdt van details, van het creatieve proces en samenwerken. Zelf heb ik tijdens de crowdfunding elke ochtend een moment genomen, voordat ik ook maar iets anders ging doen, om Hem te danken en het project weer in Zijn handen te leggen. Je mag daarin jouw eigen manier vinden. Ik gun je de afhankelijkheid en het vertrouwen in Hem, wat ik zelf heb ervaren.
  2. Omgeef je met professionals die enthousiast zijn over jouw project. Hiermee bedoel ik niet dat je kritiek uit de weg moet gaan, maar bedoel ik dat je enthousiastelingen nodig hebt om je dat extra zetje te geven. Ik was zelf het meest onzeker over mijn nummers en de mensen in mijn omgeving hielpen mij te geloven in dit project. Het hele team met wie ik de EP maak, bestaat uit vrienden die geloven in mijn roeping en dit project. Dat is zo’n zegen!
  3. Probeer een aantal mensen te vinden die een groter bedrag willen geven en stuur hen de link van de crowdfunding een week voor de openbare livegang zodat er al wat geld op de pagina staat. Het is vervolgens aantrekkelijker voor mensen om op een pagina te komen waar al 15% van het bedrag gedoneerd is, dan op een pagina waar nog 0% op staat. In de tijd dat de pagina nog niet op sociale media stond heb ik al veel vrienden, familie en bekenden gevraagd te helpen en stond de teller al op 37%.
  4. Stuur mensen een persoonlijk bericht met de vraag om te helpen. Mijn tactiek was om iedereen die een bericht over de EP geliked had op LinkedIn, Instagram en Facebook een persoonlijk bericht te sturen met de vraag of zij hun enthousiasme wilde omzetten in een financiële bijdrage. Best een directe vraag, maar mensen waardeerden dit juist enorm en gingen meteen over tot actie.
  5. Houd de tijd van de maand in de gaten. Ik plaatste de crowdfunding op 12 december op sociale media. In die week is er enorm veel en snel gegeven waardoor ik in no-time over de 60% kwam. Tegen die tijd was het 18 december, wat meestal het punt is dat mensen aan het einde van hun salaris gaan komen. Zeker met de feestdagen voor de boeg. Ik koos er daarom bewust voor om in die dagen geen extra promotie te maken en te wachten tot 22 december. Op dat moment plaatste ik een Reel met vijf enthousiaste vrienden die de crowdfunding aanprezen. Vervolgens heb ik weer iedereen een privébericht gestuurd die dit had geliked en zo kwam de laatste 35% in 2 dagen binnen.

Samengevat

Gods timing is de beste. Droom je ervan een creatief project te starten, bid en vraag Hem wat de juiste tijd is. Wanneer die tijd is aangebroken is het goed om heel serieus te plannen en strategisch aan de slag te gaan én tegelijk in afhankelijkheid te geloven dat het gaat lukken. Elk verhaal, proces en project is uniek. Vind daarin ook je eigen weg. Veel succes en zegen toegewenst!

Wil je mij volgen?

Dat kan het beste via Instagram (@charlottejordaaan) en Spotify. De single ‘Nu en Altijd’ is 22 april uitgekomen en is te luisteren op Spotify. Op 20 mei 2022 volgt de rest van de EP!

*Een EP is een klein album met vier tot zes nummers en staat voor Extended Play.

 

Karlijn van Supp: “Wil jij net als Charlotte en actie starten om jouw droom te verwezenlijken? Of dat nou de droom is om een EP te maken om Goods woord te verkondigen of een de droom om kinderen in derdewereldlanden te helpen door middel van je eigen stichting, wacht niet langer. Start je actie en ga ervoor! Bekijk hier de actie van Charlotte om te kijken hoe ze haar actiepagina heeft ingevuld: https://supp.to/ep-project-charlotte-jordaan. Bekijk ook de updates die ze plaatste tijdens haar actie onder haar actiepagina.”

Deze blog is onlangs ook uitgekomen op Goeddoen.in, het platform die verhalen over goed doen graag een welverdiend podium geeft. Check de blog hier: https://goeddoen.in/inspiratie/blogs/charlotte-een-eigen-ep-van-verre-droom-naar-realiteit


Bedankt voor het lezen! Vond je deze blog nuttig? Zie je een foutje? Vragen of feedback? Laat het ons weten via info@supp.to of 053-7400230.

Het laatste nieuws en de laatste blogs in je mailbox?
Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wil jij bijdragen aan een betere wereld?
Start vandaag nog jouw actie!